• pic1.png
  • pic2.png
Datum kreiranja 04 Januar 2017

Sportski uspjesi takmičara iz oblasti borilačkih vještina i sportova u Bosni i Hercegovini su nemjerljivi na polju promocije i marketinga Države. Najtrofejniji sportovi sa najvećim brojem poslijeratnih medalja na regionalnim, internacionalnim, evropskim i svjetskim takmičenjima i prvenstvima dolaze iz područja borilačkih sportova. Katedra za Borilačke sportove Fakulteta za sport sublimira najkvalitetnije radnike, trofejne trenere i osvajače najsjajnijih odličja u evropskim i svjetskim okvirima. Velika popularnost za bavljenjem borilačkim vještinama i sportovima dovela je do ekspanzije i povećanja broja klubova, takmičara i rekreativaca koji se bave boksom, hrvanjem, džudom, karateom, taekwondo-om, kickboxom, K-1 i drugim popularnim borilačkim sportovima. Benefiti koje možemo steći bavljenjem sportom su nemjerljivi sa aspekta zdravlja, razvoja i moralno odgovorne i tjelesno zdrave ličnosti. Rješenje za probleme moderne društvene zajednice jeste bavljenje borilačkim sportovima koji nose univerzalne odgojno - vaspitne vrijednosti. U skladu sa navedenim Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu te Olimpijski komitet BiH su odlučili da zajednički organizuju drugu konferenciju „ESP – odgoj, nauka i praksa“.

Vizija konferencije je okupljanje eminentnih stručnjaka, sa svrhom razmjene najsavremenijih naučnih i odgojnih metoda općenito, a posebno onih koje su usko vezane za borilačke vještine i sportove.


Cilj konferencije je razmjena ideja i mogućnosti primjene borilačkih vještina i sportova u odgoju, nauci i praksi kroz iskustva vrhunskih stručnjaka iz različitih zemalja svijeta.

Poruka druge konferencije ESP nosi naziv „VRIJEDNOSTI“ u odgoju, nauci i praksi.

Program konferencije: 
 
1. Pozivna predavanja eminentnih stručnjaka sa područja Jugoistočne Europe i svijeta
2. Prezentacije konferencijskih radova (oralna prezentacija i poster prezentacija)
3. Interaktivne radionice (workshop)
4. Edukacijski seminar trenera borilačkih sportova
 
Publicirani naučni i stručni radovi konferencije će nositi poruku „VRIJEDNOSTI“ borilačkih sportova i vještina sa multidisciplinarnog pristupa odgojnih, naučnih i praktičnih aspekata.
 
Konferencija je od izuzetnog značaja s obzirom da promoviše naučne i kulturne vrijednosti sporta i borilačkih vještina, te okuplja sve relevantne stručnjake iz nauke i prakse sa prostora Jugoistočne Evrope i svijeta.


 
Predsjednik organizacionog odbora „ESP–2017“
                                                                                                    Dr. Safet KAPO, red.prof.

Sponzori

Primjer prezentacije

Promjena jezika

Orgainzatori

 

Press

Zbornik Radova

Izvještaj

 

Promo Video